Native Instruments Traktor S4 Review by Dj Adrian

 

S4

 

Hardware / Software Integracija

Ono što je novost kod S4 jest da je to prvi midi kontroler od tvrtke Native Instruments kojim se mogu kontrolirati 4 trake u novom Traktor S4 softweru.Dakle S4 midi kontroler je napravlje sa svrhom da bezprjekorno kontrolira novi S4 Traktor softwer. Traktor S4 softwer ima novi tamno sivi interface radi bolje preglednosti I vidljivosti u tamnom okruženju.  Najbitnija novost za softwer dio je implementirana nova funkcionalnost takozvanih sampler / loop traka koje se mogu uključiti i isključiti umjesto traka na 3. i 4. kanalu sa kojima je moguče uživo tokom sviranja usnimavati samplove te ih gotovo istovremeno u više slojeva reproducirati, čime se postiže efekt remixiranja uživo.

Nadalje moramo spomenuti da S4 kontroler nije namjenjen samo Traktor S4 softweru već i ostalim konkurentskim produktima koje danas možete nači na tržištu. Spomenimo da S4 kontroler koristi novi NHL protokol koji prenosi 30 puta više podataka sa softwerom nego prijašnji midi protokol.

Priča o Hardweru

Veličina novog S4 kontrolera je nešto poveča pa tako sami kontroler ne stane u standardne torbe ili nešto slično ali je zatko Native Instruments napravio Flight Case za svoj novi kontroler koji ne samo da će dobro smjestiti novi S4 već će Vam pružiti i mogučnost da u njega pohranite i sigurno prenosite svoj laptop. Izrada samog S4 kontrolera i pripadajučeg Flight Case je vrlo solidna i garantira siguran transport uređaja.

 

 

Dvije jednake kontrole kanala sa svake strane,  dvije efekt sekcije poviše Jog kotačića, visoko osjetljivi i brzi pitch faderi kao i kontrolna sekcija za loop / sampler.
Četri kanalna mixer sekcija sa 3 bend Equilizerom i filterrom za svaki kanal. Prekrasno plavo i narančasto LED osvjetljeni pokazivači jačine signala po kanalu. Zvuk filtera i EQ blendi je topao i kremast i visoka rezolucija odaziva komandi je odlična.

Kontrole su izrađene od visoko kvalitetnih materijala tako da će dobro prijanjati uz kožu ma što god dotakli na kontroleru.

Jog

 


Mnoge ljude zanima kakav je Jog. Pa da Vam uktarko otkrijemo Jog je odličan i vrlo precizan. Površina samog Jog –a je osjetljiva na dodir te odlično reagira. Nadalje sama površinaa je narezana kao ploča te će osječaj biti gotovo identičan onome kad dohvatite ploču. Ja osobno preferiram veliki Jog ali ovaj me ugodno iznenadio. Jedini mali nedostatak jeda se kod back spina Jog malo ranije zaustavi tako da backspin morate sami inprovizirat. Ovdje je još bitno naglasiti da je Jog pod laganim otpozom tako da daje sličan osječaj kao kod CDJ -1000 MK3 playera.
Što se tiće cross fadera moram priznati da je jedan od boljih koje sam imao u ruci ako uzmemo u obzir ostale kontrolere, ali ga nemogu mjeriti sa visoko kvalitetnim faderima na drugim mixerima za scratch kao i tu činjenicu da nije zamjenjiv.

Jogovo vanjski prsten je gumiran pa fino prijanja uz prste i ima fini i precizan odziv za tempo band zahvaljujuči ugrađenom magnetskom otporu.

Sa jogom možete i prevrtavati trake na više načina uz kombinaciju kontraola koje se nalaze na kontroleru.

Pretraživanje pjesama

 


Pretraživanje pjesama i učitavanje zahtjeva samo S4 kontroler. Nema više prčkanja po tipkovnici ili mišu.
Pritisnete brows gumb i zatim dobijete full prozor sa pjesmam. Pomoču Loop Move endles kontrolera možete lagano pretraživati foldere. Ako imate potfoldere samo kliknite na kontrolu i otvori vam se podfolder. Sa jogom možete pretraživati popis pjesama u folderima. Dakle stvarno je jednostavno doči do željene pjesme i učitati je u jednu od traka.

4 trake i FX

 


Traktorove trake A i B su uvijek postavljene ko trake za pjesme, dok se C i D daju zamjenit za Loop / Sampler trake dakle posebno jedna po jedna.

Zvuk sa 4 trake se može prosljediti FX1 i FX2 sekciji jednostavno pritisnete gumbić FX ispod Gain knoba na svakom kanalu. Mod gumbić na efektima određuje prikaz izgleda efekt sekcije. Postoji napredan izgled s jednim efektom i ulančani izgled sa 3 efekta po FX jedinici.

Ako koristite 4 trake onda će se efekti koristiti samo sa A i B trake.

O detaljima oko efekata se može puno pričati ali ovdje nemamo vremena ni mjesta za sve objašnjavati.

Cue točke i loopovi

 


Postavljanje Cue točaka je vrlo jednostavno. Samo stisnete Cue gumbić i Traktor će sam postaviti cue točku na njabličem mjestu mreže koja je na traci koju svirate. Obrisati Cue točku možete jednostavno pritiskom na Shift + Cue tipku od ranije.

Mali displey  i prvi red kontrola kontroliraju loopove. Dužina loopa se postavlaj enkoderom i može se mijenjati.

Loopovi se mogu postavljati i manualno pritiskom na gumbiće loop in i loop out.

Jednom kada je loop postavljem sa loop move enkoderom ga možete micati naprijed i natrag.

Loop se može pospremiti kao Hot Loop jednako kao i Cue pritiskom na prazno mjesto i nakon spremanja pojavit će se seleno svjetlo.

Sample trake i Loop snimač

 


Traktorovi sample dekovi imaju 4 slota sa svake strane koji mogu pohraniti sample dužine 32 bita ili jednako dugačak loop. Sample trake možete popuniti ili učitavanjem saplova ili usnimavanjem samplova iz trake koja svira. Ti samplovi bit će pohranjeni i automatski će se sinhronizirati i biti u master tempu. Dužina usnimljenog loopa ovisi o broju koji je prikazan na displayu.

Jednom kada je sample u slotu pritisnete sample gumb i on počne svirati. Zaustavite ga jednako pritiskom ponovno na isti gumb. Alo se prebacite na traku C i D onda cijela sekcija postane kontorla za samplove. Naprimjer loop move postane kontrola glasnoče sampa dok loop size postane filter. Hot Cue gumbi postanu trigeri za samplove a jog se može koristiti za scratching ili za promjenu tempa sampal.

Ukratko vrlo močan alat ako želite impresionirati publiku. I ako samo pomislite da još tome svemu možete dodati efekte u realnom vremenu …

Audio kartica

 

 

 


Ugrađena kartica je slična Audio 4 Dj kartici. Ima dva ulaza i 2 izlaza. Kvaliteta zvuka je identična i ide do 24bita / 96 kHZ rezolucije.

Ulazi uključujuči 2 glavna izlaza : balansirani ¼ inča i nebalansirani RCA. Na oba izlaza postoji knob za glasnoču ali se i oba izlaza mogu koristiti istovremeno i biti rutana na zvučnike.

Oba ulaza posjeduju stereo RCA sa line/phono prekidačem i uzemljenjem za gramofone. Drugi ulaz posjeduje ¼ inča mikrofonski ulaz za kondenzacijske mikrofone (bez fantomskog pojačala) sa knobom za poglašavanje.

Kanal D ima i USB/Thru prekidač za propuštanje audio ulaza. Kada je postavljen na USB ulaz kanala je preusmjeren preko S4 internog mixera a kad je na Thru audio signal s kanala D ide direktno na izlaz.

To može pomoči ako vam se smrzne softwer prilikom svirke jer možete pustit glazbu sa cd playera ili mobitela ili već nečeg sličnog.

Kvaliteta zvuka

S4 zvučna kartica je bila stavljena na test sa TC Electronics StudioKonnekt 48 karticom na isti razglas usporedno. Večina ljudi koji su slušali zvuk iste pjesme nisu prepoznali gotovo nikakvu razliku u zvuku. Zvuk je u oba slučaja bio topao i potpun što nas je iznenadilo.

Zvučna kartica šalje dovoljno jak signal na master izlazu kao i kod preslušavanja pjesama na cue.

Zaključak

Dakle nakon svega navedenog možemo zaključiti da je S4 prilično impresivan komad hardwera mada postoje i druge profesionalne komtonente koje su dleko bolje. Mobilnost je vrhunska s obzirom da Vam je potreban sam okontorler i laptop. Omjer cijene i vrijednosti su prihvatljivi.
Softwer je još u nadogradnji tako da će se neki bugovi ispraviti ali sve u svemu možemo zaključiti da je Native Instruments opet napravio dobar posao.

Native Instruments Traktor S4

Specifikacija :

Težina : 3,4 kg
Dimenzije : 50 x 32.2 x 5.2 cm

Sistemski zahtjev :

Minimalna konfiguracija : Windows XP (zadnji Service Pack, 32-bit) ili Vista/7 (32-bit ili 64-bit), Core2 ili AMD X2, 2 GB RAM / Mac OS X 10.5 ili noviji, Intel Core Duo 1.66 GHz, 2 GB RAM

Preporučena konfiguracija : Windows 7 (zadnji Service Pack, 32-bit ili 64-bit), Core2 Duo / AMD X2 2.00 GHz ili Core i5, 4 GB RAM / Mac OS X 10.6, Intel Core2 Duo 2.00 GHz ili Core i5, 4 GB RAM