Play it Loud! Signor Carola

Prije prvog albuma u osam godina, I Voice razgovarao je s M-nusovim Marcom Carolom. Prenosim dio intervjua. Poput drugih talijanskih DJa, recimo Maura Picotta, promijenio je zvuk spustivši ga BPM ili dva. Koliko mu je to teško palo?

– Bilo mi je lako jer sam to želio. Teže je bilo ljudima koji su naviknuli slušati moj stari, teški zvuk. Prestao sam ići u klubove u kojima očekuju da budem zaista žestok. Pokušavao sam svirati u malim klubovima u kojima su ljudi otvoreni.

A učinio je to zato što je prestao uživati u hard technu. Ne misli da je minimal techno manje popularan u zadnje vrijeme nego da mnogo mladih producenata kopira zvuk. Prestao je rabiti tri decka jer ih muzika koju svira danas ne treba više od dva.

– Dok sam svirao na tri decka nisam mogao razmišljati o setu. Usredotočen si na tehniku, a htio sam misliti više o muzici nego o načinu na koji je sviram.

Od tehnologije ne bježi, a dok svira pokušava biti svoj.

– Ne želim biti drukčiji nego samo biti svoj. Tehologijom se mora koristiti, a čak i oni koji su protiv nje ponekad moraju popustiti i svirati na CDima jer se većina novih izdanja više i ne pojavljuje na vinilu.

Nove materijale s albuma testirao je na publici.

– Produkcija mi je digitalna, a dok DJam rabim Traktor. Mogu danju raditi na materijalu, a navečer ga isprobati u setu. Tako znam što prolazi, a što ne. Žao mi je što ću razočarati analogne producente, ali digitalna opcija pruža puno više mogućnosti.

Na novom albumu, na kojem je najvažniji bas jer drukčije ne bi imao smisla, radio je šest mjeseci. Naslov “Play it Loud” naputak je kako slušati album.

Čitav razgovor pročitajte na:

www.ibiza-voice.com