Akai APC20 i APC40

Prošle godine Akai je izdao APC40, kontroler za Ableton Live. Sada sa spuštanjem cijene APC40 i izdavanjem mlađeg brata APC20, Akai je prijelazak na Ableton Live DJ-ima i producentima učinio još privlačnijim i jednostavnijim.

Oba modela imaju sličnu kvalitetu izrade i jednako dobru integraciju sa Ableton Live-om . Iako je APC20 za trećinu jeftiniji u odnosu na APC40 (cijena APC40 u SAD-u je oko 299$, dok je cijena APC20 oko 199$) razlika se uglavnom odnosi na veći broj kontrola i dimenzije nego na razliku u kvaliteti izrade.

DOBRE STRANE: Odlična kvaliteta izrade uključuje metalno kućište, bočnice obložene tvrdom gumom, solidne fadere i knobove, te tipke od tvrde gume (sve u svemu ovo su robusni uređaji). Zbog dobro promišljene Plug&Play integracije s Ableton Live-om korištenje kontrolera pruža čistu uživanciju. Sve se kontrole mogu i remapirati. U paketu s oba proizvoda dolazi i Ableton Live 8 Akai Professional APC Edition. Izvanredan povrat investicije.

LOŠE STRANE: Radi velikog broja osvijetljenih tipki kontroler se ne može napajati samo iz USB porta pa je adapter za napajanje neophodan. Iako se APC-ovi mogu remapirati i za drugi software osim za Ableton Live, Akai nema namjere omogućiti skidanje gotovih MIDI templatea za drugi software pa ćete se malo morati sami potruditi. APC20 ne radi s Ableton Live verzijama starijim od 8, dok APC40 radi samo s verzijom 8 i zadnjim updateom verzije 7.

APC kontroleri su dovoljno pristupačni za početnike, a opet dovoljno moćni i robusni za profesionalce. Za one kojima su potrebna proširenja korisna je informacija da se može koristiti do 6 APC kontrolera na Live setu, što bi vjerojatno bilo pretjerivanje, ali je uredu da postoji tolika mogućnost. APC-ova kombinacija integracije s Ableton Live-om, robusna izrada, brojne kontrole i priuštivost čini ove kontrolere teškima za nadmašiti.

Izvor: www.djtechtools.com