Native Instruments GUITAR RIG 3 Kontrol Edition

U svim silnim naporima da pronađem ultimativni komad opreme za koji bih mogao vjerovati da predstavlja sve što mi treba za moj kućni studio prvenstveno sam se orijentirao na zvučne kartice. I izgubio se u silnim ponudama, a još više cijenama. Uglavnom snimam žive instrumente u kombinaciji sa VSTi, i svaka koliko toliko prihvatljiva opcija (dakle, kvalitetna zvučna kartica plus dobar mixer plus još pokoji efekt) cijenom je bila predaleka. A najvažnije od svega, negdje na tom vijugavom putu virtualne tehnologije zaboravio sam bitnu stvar – ja sam prvenstveno gitarist.
I tako mi je u ruke došao Guitar Rig 3, kompletni – i software i pedala.
Prvo oduševljenje – ZVUK. Do sada sam snimao gitare, bass i ostale analogne stvari na razne načine i najbolji rezultat bio je da sam približno zadovoljan. Zvuk koji izlazi iz Guitar Riga je vrhunski. Ili profesionalan, kako ja to volim zvati. Kristalno čist, širok, dubok i bez ikakvih šumova i zujanja. Izgleda da su se u Native Instruments stvarno potrudili oko AD/DA konvertora. Zvučna kartica u pedali daje barem za 20 posto bolji i čišći zvuk od npr. mojeg starog Terrateca. To se osjeti ne samo kod snimanja već i kod slušanja glazbe (mp3, filmovi). I to bez bilo kakvih problema sa driverima, kompliciranim control panelom (kojeg u principu niti nema) ili latencijom koja je minimalna (kod mene neprimjetnih 6 ms). Pedala ide u USB i to je to.

Sljedeće oduševljenje – SOFTWARE sa toliko raznih mogućnosti da može na prvi pogled zaplašiti. 12 gitarskih i bass pojačala, 44 gitarska efekta, 26 kabineta, 4 rotary zvučnika i 9 mikrofona. I sve to može se spajati bilo kojim zamislivim i nezamislivim redosljedom. Za posljedice sami odgovarate. Tko se boji eksperimentirati – taj ima stotine preseta koji su za većinu sasvim dovoljni. Osim toga, tu je i nekoliko vrlo korisnih alata: tuner koji može biti upaljen cijelo vrijeme, metronom, 2 tapedecka za snimanje i reprodukciju i meni posebno draga loop mašina.

 

 

Međutim, meni kao kućnom kompozitoru najvažnija stvar je „kompletni studio u jednom“. Guitar Rig jest prvenstveno gitarski efekt ali preko njega moguće je spajati svu ostalu opremu – synthesizere, mikrofone (iako nema phantom power, za kondenzatorske mikrofone u njega je moguće uštekati mixer), MIDI kontroler, slušalice, 2 dodatne vanjske pedale i vjerojatno još toga što tek moram otkriti. Software već dolazi sa presetima za bubnjeve, vokale i synthesizere.
Evo kako to sad izgleda: na leđima nosim gitaru, preko ramena laptop i u ruci Guitar Rig. Sjedim na livadi i snimam glazbu. Ne trebam struju jer pedala ima napajanje samo preko USB-a.

DanMar